İngiltere Göçmenlik Programları

İngiltere girişimci ve yatırımcı programları ile daimi oturum ve İngiliz vatandaşlığı fırsatları sunmaktadır.

İngiltere’nin ikinci vatandaşlık ve daimi oturum programları son derece açık kurallara tabidir. Hangi koşullarda, ne kadar süre sonra daimi oturum alınacağı, İngiliz vatandaşlığı için ülkede kalınması gereken gün sayısı, vatandaşlık başvurusu için aranılan kriterler ve birçok diğer husus net olarak İngiliz göçmenlik sistemi içinde tanımlanmıştır.

Birçok diğer ülke de olduğu gibi İngiltere’de yatırımcı ve girişimci programları ile ülkeye sermaye ve işadamı çekmeye çalışmaktadır. Her iki programda uzun yıllardır uygulanmakta olup, gerekli koşullar sağlandığı takdirde İngiliz vatandaşlığı ile sonuçlanmaktadır.

İngiltere girişimci programını ikiye ayırmak mümkündür. Tüm dünya vatandaşlarına uygulanan genel girişimci programı ve sadece Türk vatandaşlarına özel girişimci programı. Genel girişimci programının aksine Türk vatandaşlarına özel girişimci programı daha esnek şartlar taşımaktadır. Ankara Antlaşması olarak anılan bu programda Yeni Bir Hayat uzun yıllara dayanan tecrübesi ile son derece başarılı sonuçlar almaktadır.

İngiltere yatırımcı programı ise girişimci programları gibi iş kurma ve işletme zorunluluğu getirmez. Farklı yatırım miktarlarında seçenek sunan bu program ile 6 yıl sonunda İngiliz vatandaşı olmak mümkündür.

Londra’da Yaşama Dair İpuçları

Londra, dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Özellikle tarihi binaları, kırmızı telefon kulübeleri ve krallığa ait gelenekleri ile 7’den 70’e herkesin en azından hayatta bir kere ziyaret etmek ve hatta mümkünse yaşamak isteyeceği bir şehir. İnternette Londra’da yaşamak ile ilgili birçok yazı bulmak mümkün; ancak bunlardan birçoğu kişisel tecrübeleri yansıtıyor. Biz ise Londra’da nasıl daha kolay ve rahat yaşanacağına dair birkaç ipucu vermek istedik.

Oyster Card ile Yolculuk Edin

Oyster Card sadece metro yolculuklarında değil, aynı zamanda kırmızı otobüslerde ve bölgesel trenlerde de kullanılabiliyor. Bu şekilde kolay ve ucuz şekilde yolculuk edebilir ve tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca trafikten kaçmak için Londra’da sıklıkla kullanılan bisikletleri de tercih edebilirsiniz.

Uzun ya da Kısa Dönem için Oda Kiralayın

Londra’da yaşayan tanıdıklarınız yoksa veya Londra’da ilk defa konaklayacaksanız, birçok alternatif içerisinden bütçenize en uygun olanı seçmek sizin için en önemlisi olacaktır. Bunun için gitmeden önce internetten seçeneklerinize göz gezdirebilirsiniz. Öğrenci iseniz gideceğiniz okulun size sunduğu imkânları mutlaka kontrol edin. Eğer öğrenci değilseniz, uzun ya da kısa dönem için oda kiralayabilir ya da apart otelleri tercih edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için brokeinlondon.com internet sitesini de ziyaret edebilirsin.

Tasarruf Etmek ve İngiliz Yemeklerini Tatmak için: Marks & Spencer ve Tesco

Londra’nın dünyadaki en pahalı şehirlerinden biri olduğundan bahsetmiştik. Bu sebeple bütçenizi sarsmayacak tercihler yapmanız önemli. Bir oda kiraladıysanız ve yemek yapmak için kullanabileceğiniz bir alanınız varsa, toptan alışveriş yapmak için Tesco, oldukça tasarruflu bir alternatif. Aynı şekilde Marks & Spencer ve Sainsbury’s de diğer seçenekler arasında yer alıyor.

Londra hakkında söylenebilecek daha birçok şey saymak mümkün. İlk adımda yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını takip ederek hayatınızı kolaylaştırabilir, sonrasında kendi tecrübelerinizi edinmek için bolca zaman ve nakit ayırabilirsiniz. Siz de Londra’da yaşamanın tadına varmak istiyorsanız, Yeni Bir Hayat’la irtibata geçebilirsiniz!

Londra'da İş Yaşamı

Londra’da Yaşam

Londra’da yeni bir hayata başlama fikri, belki de herkesin aklından en az bir kere geçmiştir.

Londra’da yaşamı; Londra’da İş Hayatı, Londra’da Günlük Hayat, Londra’da Eğlence Hayatı gibi birkaç başlık altında incelemek daha faydalı olacaktır, fakat bu başlıklara geçmeden önce Londra’da yaşamaya nasıl başlanır hakkında ön bilgilendirme yapmak gerekir. Londra’da yaşamaya başlamak için, Ankara Antlaşması’nın sunduğu imkanlardan kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Böylece İngiltere’de çalışma vizesine sahip olacak ve 5 yılın sonunda İngiliz vatandaşı olabileceksiniz. Ankara Antlaşması ile Londra’da yeni bir hayata başlamak için öncelikle yapmanız gereken, iyi bir iş planıyla desteklenen dosyanızın hazırlanmasıdır. Dosya hazırlama sürecinde ekibimiz size ilk adımdan son adıma kadar yardımcı olacaktır. Yurtdışı göçmenlik programlarından faydalanıp, yeni bir ülkede yeni bir hayata başlamak, gerçekten titizlikle alınması gereken bir karar. Bunun için, eğer yaş aralığınız uygunsa İngiltere dil okullarına katılıp o ülke ve kültürü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bugün bahsedeceğimiz başlık, Londra’da iş hayatı.

İngiltere, ekonomik olarak her geçen gün büyümekte ve gelişmektedir. Bu durum iş kurma düşüncesine sahip insanlar için her gün yeni fırsatların doğduğu anlamına gelmektedir. İngiltere’de iş- yaşam dengesi çok önemli görülmekte ve iş hayatının stresini özel hayata taşımamak öncelikli olmaktadır. İngiltere’de haftalık çalışma saatleri yasalarca 48 saat olarak sınırlandırılmıştır. Bu da pazartesiden cumaya sabah 9.00 akşam 5.00 demektir. Ulusal tatillerde birçok perakende satış mağazasını açık bulmak mümkündür. Tabii ki de çalışanlar bu fedakarlıklarının karşılığını fazla mesai ücreti olarak almaktadırlar. Mağazalar, restoranlar gibi eğlenceye yönelik sektörlerde ve turistik yerlerde hafta sonu çalışma saatleri bölgedeki talep ve hareketliliğe göre değişmektedir. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak home-office çalışmak isteyenler için de İngiltere iyi bir fırsat kapısıdır. Üstelik yarı zamanlı veya tam zamanlı home-office çalışanlar yasalarca korunmaktadırlar.

EEA (Avrupa Ekonomik Alanı) vatandaşları ücretsiz veya düşük ücretli sağlık hizmetlerinden faydalanmaktadır. NHS (Ulusal Sağlık Hizmetleri) İngiltere’de yaşayan herkese ücretsiz tıbbi bakım hizmeti vermektedir.

İngiltere’de ortalama sayılacak bir kazançla, rahat standartlarda yaşayabilirsiniz. Ev kiralarının pahalı olduğu söylense de bütçenize uygun düşük fiyatlı evler rahatlıkla bulabilirsiniz. Ev kirasını düşük tutup, çok yüksek standartlarda değil de ortalama bir yaşam sürerseniz günlük alışveriş ve ulaşım dahil aylık masrafınız ortalama 700-800 sterlin aralığında olacaktır.

Sosyal güvencesi yüksek, ekonomisi güçlü, insana dair her türlü hizmeti kaliteli olan İngiltere’de yaşamak için yapmanız gereken tek şey Yeni Bir Hayat ile iletişime geçmek…

Ankara Antlaşmasının Önemi

Ankara Anlaşması İle İngiltere Girişimci Vizesi

Ankara Anlaşması’nın maddelerinden bir tanesi ise İngiltere’de Türk vatandaşlarının girişimci olarak işyeri açma ve işletme hakkına sahip olmaları iznini vermektedir. Bu madde Ankara Anlaşması’nın İngiltere ile imzalandığı 1963 yılından 2000’li yıllara kadar İngiliz Hükümeti tarafından göz ardı edilmiş ve uygulanmamıştır. 2000’li yıllarda ise Türk girişimcileri ve avukatları tarafından ardı ardına açılan davalar neticesinde İngiltere bu maddeyi mahkeme kararı ile uygulamak zorunda kalmıştır. Avrupa Mahkemesi’ne kadar giden dava süreci sonucunda artık gerek İngiltere’ye turist veya öğrenci vizesi ile giden Türk vatandaşları; gerekse Türkiye’de yaşayan kişiler Ankara Anlaşması ile İngiltere’de iş kurmak için başvuru yapabilirler.

İngiliz Hükümeti’nin bu maddeyi uygulamaya başladığı ilk yıllarda aradığı kriterler çok daha esnek idi. Bu sebepten £1,500-£2,000 gibi birikime sahip, belirli mesleki tecrübesi veya eğitimi olmayan, hatta İngilizcesi neredeyse hiç olmayan birçok başvuru sahibi İngiltere’de oturum haklarını aldılar. Benim de Londra’da yasadığım 2011 yılı sonuna kadar hazırladığım 1002den fazla benzer iş planı ve başvurusu dosyasının tümü olumlu sonuçlandı. Bu dosyalarda ortalama sermaye £1,500 civarında olup birçoğunun iş dalı temizlik, boyacılık veya basit tamir işleri idi.

Ancak özellikle 2012 yılı ile birlikte İngiltere başvuru dosyalarını artık daha farklı bir gözle incelemeye başladı. Artık Ankara Anlaşması dosyalarında İngiltere kişinin mesleki tecrübesi, işi ile ilgili eğitimi, İngilizce düzeyi, işini kuracak ve geliştirecek sermaye yapısı gibi unsurlara çok daha fazla önem veriyor. Bir anlamda Ankara Anlaşması’nın temel ruhunu dikkate alarak karar vermeye başladılar diyebiliriz. Bu ise İngiltere’ye gerçekten iş kurmak için gidecek ve işi kurabilecek donanıma sahip kişilere öncelik verilmesi.

Bu sebepten dolayı biz de Yeni Bir Hayat olarak Ankara Anlaşması için başvuru yapmak isteyen adaylarımızla detaylı bir görüşme yapıyoruz. Bu görüşmede kişinin nitelikleri, eğitimi, sermayesi, planladığı iş kolu gibi farklı değişkenlere İngiltere Elçiliği gözü ile bakmaya çalışarak bir değerlendirme yapıyoruz. Burada amaç başarılı olacağına inandığımız kişilerin temsilciliğini alarak başvurularında yardımcı olmak. Şansa bağlı olan, deneyelim belki vize verirler türündeki başvuruların yapılmaması taraftarıyım. Çünkü bu tarz dosyaların olumsuz döneceğini bu güne kadar edindiğim tecrübelerden görebiliyorum.

Ben Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye yapılacak başvuruların şansla değil, doğru aday için profesyonelce hazırlanacak ve kuvvetli bir iş planı desteklenen dosyalar ile başarılı olacağına inanıyorum. Yeni Bir Hayat olarak yaptığımız başvuruların olumlu sonuçlanması da bu inancımı kanıtlıyor.

Ankara Anlaşması Ve İngiliz Vatandaşlığı Süreci

ECAA – Ankara Anlaşması vizesi, İngiltere’de kendi işini yapmak suretiyle, bireylere ve ailelerine İngiltere göçmenliği sağlamaktadır. Günümüzde; girişimcilik planları olan, hayatını İngiltere’de sürdürmek isteyen gençler hatta her yaştan kişiler bu vizeye başvurmayı tercih etmektedirler.

Süreç Nasıl İşlemektedir?

Ankara Anlaşması vizesi kapsamında; İngiltere’de yapacağınız iş ile ilgili bir iş planı hazırlanmalıdır. Bununla birlikte hazırlanması gereken başvuru dosyası da oldukça önemlidir. Tüm başvuru dosyanız eksiksiz olarak hazırlandıktan sonra İngiliz Konsolosluğu’na dosya sunulur. Dosyayı; başvuru sahibi ve beraberinde gidecek olan aile fertleri bizzat sunmalıdır.

Süreç kısa ve kolay gibi görünse de çok titizlikle hazırlanmalı ve eksik bir unsur olmamalıdır. Mesleğiniz ve geçmiş iş tecrübeleriniz, bütçeniz, İngilizce bilgisi seviyeniz, İngiltere’ye gittiğinizde ne yapmak istediğiniz çok özenle ve önemle detaylandırılmalıdır. İngiliz Konsolosluğu başvuruyu değerlendirmesinin ardından mülakat talep edebilir. Mülakat bazen Türkçe bazen İngilizce olabilmektedir. Mülakatın iyi geçmesi, başvurunun değerlendirilmesinde önem taşır. Yeni Bir Hayat olarak size tüm bu alanlarda destek sağlamaktayız. Eğer tüm unsurlar eksiksiz ise 10-20 gün arasında vize değerlendirmenizin sonucu açıklanır.

Başvurunuz olumlu olarak değerlendirildi ve İngiltere’ye vize aldınız…

Size bir yıllık geçici oturum hakkı verilmektedir. Bu süre içinde işinizi kurmalı ve aktif hale getirmelisiniz. Eğer evliyseniz eşiniz ayrıca çalışma iznine sahiptir. Çocuklarınız temel eğitimden, tüm aile İngiltere’deki sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak diğer vatandaşlar gibi faydalanabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında İngiltere’de göçmen olmanız, İngiliz vatandaşları ile yaklaşık benzer haklara sahip olmanızı sağlamaktadır. Birinci yılın sonunda, İngiltere tarafından faaliyetlerinize bakılır ve aktif başarılı bir çalışma süreci geçirilmişse üç yıllık daha uzatma verilir. Toplam dört senenin sonunda ise daimi oturum için hak kazanırsınız. Beşinci senenin sonunda ise Ankara Anlaşması aracılığıyla İngiliz vatandaşlığı alabilirsiniz.

İlk bir yıl giriş yapmadıysanız, vizeniz sona erer. İlk bir yılda, herhangi bir şekilde şirketinizi kurmadıysanız, vizeniz bittiğinde uzatma alamazsınız. Oturum için uzatma alabilmek, hatta sonrasında İngiliz vatandaşlığı hakkı kazanabilmek için İngiltere’de yaşamalı ve yıl içinde çoğunlukla İngiltere’de bulunmalısınız.

Başvurunuz olumsuz olarak değerlendirildi ve vize alamadınız…

2015 Nisan ayı öncesine kadar dosya üzerinden mahkeme kanalıyla itiraz hakkı mevcut iken artık bu hak kaldırılmıştır. Mahkeme yerine itirazlar İngiltere İçişleri Bakanlığı’na yapılmaktadır. İngiliz Konsolosluğu dosyanın reddedilme sebebini kişilere açıklar. Sebebin ne olduğuna bağlı olarak tekrar başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Zaman içerisinde şartları düzeltip, iyileştirip ya da farklı bir faaliyet üzerinden yeni bir başvuru dosyası hazırlanabilir.

Ankara Anlaşması vizesi süreci her ne kadar kısa ve hızlı olsa da; şartlar olgunlaşmadan hızlıca başvurmak yerine kusursuz bir başvuru için tüm unsurların tamamlanmasını ve doğru zamanı beklemek en uygunudur.

Ankara Anlaşması Önemi

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 1963 yılında imzalanan ve iki taraf arasında ortaklık yaratan Ankara Anlaşması’nın Türk işadamları için önemi çok büyüktür. Anlaşmanın içinde en önemli olan bölüm ise Türk vatandaşlarına İngiltere’de kendilerine ait bir işyeri açma izni veren maddedir. Bu hak uzun yıllar boyunca İngiltere tarafından uygulanmamış̧, ancak 2000’li yıllarda Türkler tarafından açılan davalar sonucunda uygulamaya konulmuştur. Ankara Anlaşması özde bir tür girişimcilik vizesidir. İngiltere’nin hali hazırda tüm diğer ülke vatandaşlarına uyguladığı bir girişimcilik vize programı bulunmaktadır. Ancak bu program üzerinden başvuru yapmak isteyen işadamlarının en az £200,000 tutarında bir sermayeye sahip olarak vize başvurusu yapmaları gerekir.

Ankara Anlaşması’nın önemi ise buradan gelmektedir. Çünkü Ankara Anlaşması sayesinde Türk vatandaşları herhangi bir nakit tutar koşulu olmadan İngiliz Elçiliğine başvuru yapabilirler. Ne kadarlık nakdinizin olması gerektiği ne tür bir iş kurmak istediğinize, işiniz için gerekli demirbaşların miktarına ve planladığınız pazarlama aktiviteleri gibi bir dizi değişkene bağlı olarak netleşmektedir. Önemli olan ortaya çıkan rakamın gerçekçi ve tutarlı bir iş planı hazırlamaya izin verecek düzeyde olmasıdır.

İngiltere’de Ankara Anlaşması aracılığı ile iş kurmak için her Türk vatandaşı başvuru yapma hakkına sahip olmakla birlikte başarılı sonuç almak için belirli kriterlere uyulması da gerekmektedir. Öncelikle kurmayı planladığınız işle ilgili bir deneyiminiz ve eğitiminizin olması artık İngiltere Elçiliği tarafından istenilmektedir. Buna ek olarak işinizi başarılı bir şekilde yürütebilecek bir İngilizce düzeyine de sahip olmalısınız. Bu kriterleri yerine getirmeyen başvuruların kabul edilmeme olasılığı oldukça yüksektir. Bizimle yapacağınız ilk değerlendirme görüşmesinde tüm bu detayların üzerinden beraber geçerek Ankara Antlaşması için ne kadar uygun bir aday olduğunuzu saptamaya çalışıyoruz. Eğer riskli bir başvuru olacaksa ya hiç başvuru yapılmamasını veya sorunlu olan konuların çözüldükten sonra başvurunun düşünülmesini öneriyoruz.

Başvurunuz için yapacağınız işle ilgili bir yıllık bir iş planını da içeren kapsamlı bir dosya hazırlanıyor. İş planınızın mutlaka özel bir araştırma ve çalışma sonucunda sizin işiniz için hazırlanması şart. Kopya alıntılar içeren, gerekli sektör ve rakip analizlerinin yer almadığı iş planları ile yapılacak başvurular mutlaka red edilecektir. iş planınız sonucunuza direk etki eden bir unsurdur. İş planınıza ek olarak sizin eğitim, deneyim ve maddi durumunuzu detaylı olarak açıklayan belgeler de dosyanızda sunulur. Yeni Bir Hayat olarak tüm iş planlarımız her başvuru sahibi için özel olarak hazırlanır.

Ankara Antlaşması dosyanızın incelenmesi sonrasında İngiliz Elçiliği sizi karşılıklı görüşmeye davet edecektir. Bu görüşmeye gidişinizden önce sizinle bir dizi toplantı yaparak çıkabilecek sorular, iş planınızın detayları, hangi konulara dikkat etmeniz gerekir gibi birçok konunun üzerinden geçiyoruz. Böylece görüşmenin de olumlu geçeceğinden emin oluyoruz.

Ankara Antlaşması başvuruları Kanada ve diğer ülkelerin göçmenlik programlarına göre çok daha hızlı sonuçlanmaktadır. Kuvvetli bir başvuru dosyasının hazırlanması ve İngiliz Elçiliği’nin değerlendirme yaparak vizeniz vermesi için 2 aylık bir süre yeterli olmaktadır.