Yazılar

Avrupa Birliği’nin En Avantajlı Emlak Piyasaları

Bu yazımızda, yatırım yoluyla Avrupa Birliği vatandaşı olmayı arzu edenler için bu imkânı en avantajlı biçimde sunan bazı Avrupa Birliği ülkelerinin emlak piyasasından söz edeceğiz.

Vizesiz seyahat ve ikinci vatandaşlık için en uygun yatırımcı programlarını sunan Avrupa Birliği ülkelerinden Malta, Güney Kıbrıs, İspanya ve Portekiz; emlak sektörü açısından dünyada hızla yükselen bir popülariteye sahiptir.

Bu ülkelerin emlak alımı açısından her geçen gün daha da yükselerek ilerleyen birer trende sahip olmalarında, hiç şüphesiz ki yabancı yatırımcıları göz önüne alarak sundukları özel projelerin yeri büyüktür.

Örneğin Eurostat verilerine göre, Malta Emlak Sektörü geçtiğimiz senelerde %5’lik bir büyüme gösterdi. Bu artışın pozitif etkisi ile ülkedeki gayrimenkul çeşitliliği ve beraberinde yabancı yatırımcılara sunulan vergi avantajları, Malta’yı Avrupa’nın en gözde emlak yatırım rotalarından biri durumuna getirdi.

Malta’da uygun fiyat ve vergi avantajları ile yatırım yapıldığında sadece ikinci vatandaşlık ve Avrupa Birliği içerisinde vizesiz seyahat imkânı sunulmuyor, ayrıca Avrupa Birliği sınırları içerisinde ticaret yapanlara ek kolaylaştırıcı imkanlar da sunuluyor.

Daha da açmak gerekirse, bir Avrupa Birliği ülkesinde yatırım yapmış olmanın Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerde gerçekleştirilen ticarete de pozitif etkilerini bulunduğunu söyleyebiliriz.

Avrupa Birliği’nde yer alan diğer ülkeler içerisinde emlak sektörü ve ikinci vatandaşlık denildiğinde akla ilk geliverenler arasında İspanya, Portekiz ve Güney Kıbrıs bulunuyor.

Portekiz özellikle düşük ve orta düzey yatırımcılara da hitap edebilen uygun fiyatlı gayrimenkulleri ile öne çıkıyor buna karşın yatırım yoluyla Portekiz vatandaşlığı elde etmenin süresi örneğin Güney Kıbrıs’a oranla biraz daha fazla zaman alıyor.

Güney Kıbrıs’ta ise emlak yatırımı yaparak vatandaşlık elde etmek çok daha kısa bir zaman alıyor fakat gayrimenkul rakamlarının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Emlak yatırımı açısından bir diğer avantajlı Avrupa Birliği ülkesi olan İspanya, emlak sektöründe %40’lık bir düşüşe sebep olan yedi yıllık kriz döneminin ardından son 3 senedir giderek canlanan bir yapıya sahip oluyor.

Yabancı yatırımcılar ülkedeki Caosta Del Sol, Britons ve Barselona gibi egzotik rotaları göz önüne alarak yatırım yapıyorlar.

Ayrıca Balear Adaları, Valensiya, Murcia ve Kanarya Adaları da, bilhassa yabancı emlak yatırımcılarının İspanya sınırları dâhilinde gayrimenkul satın almayı seçtikleri popüler rotalar arasında yer alıyor.

İngiltere Göçmenlik Programları

İngiltere girişimci ve yatırımcı programları ile daimi oturum ve İngiliz vatandaşlığı fırsatları sunmaktadır.

İngiltere’nin ikinci vatandaşlık ve daimi oturum programları son derece açık kurallara tabidir. Hangi koşullarda, ne kadar süre sonra daimi oturum alınacağı, İngiliz vatandaşlığı için ülkede kalınması gereken gün sayısı, vatandaşlık başvurusu için aranılan kriterler ve birçok diğer husus net olarak İngiliz göçmenlik sistemi içinde tanımlanmıştır.

Birçok diğer ülke de olduğu gibi İngiltere’de yatırımcı ve girişimci programları ile ülkeye sermaye ve işadamı çekmeye çalışmaktadır. Her iki programda uzun yıllardır uygulanmakta olup, gerekli koşullar sağlandığı takdirde İngiliz vatandaşlığı ile sonuçlanmaktadır.

İngiltere girişimci programını ikiye ayırmak mümkündür. Tüm dünya vatandaşlarına uygulanan genel girişimci programı ve sadece Türk vatandaşlarına özel girişimci programı. Genel girişimci programının aksine Türk vatandaşlarına özel girişimci programı daha esnek şartlar taşımaktadır. Ankara Antlaşması olarak anılan bu programda Yeni Bir Hayat uzun yıllara dayanan tecrübesi ile son derece başarılı sonuçlar almaktadır.

İngiltere yatırımcı programı ise girişimci programları gibi iş kurma ve işletme zorunluluğu getirmez. Farklı yatırım miktarlarında seçenek sunan bu program ile 6 yıl sonunda İngiliz vatandaşı olmak mümkündür.

Ankara Antlaşması İle İngiltere’ye Nasıl Gidilir?

Bir Türk olarak İngiltere adım atmanın en avantajlı yolu hiç şüphesiz ki Ankara Antlaşması’ndan yararlanmaktır.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması, Türk vatandaşlarına girişimci olarak İngiltere’de iş kurma ve oturum hakkı vermektedir.

Ankara Antlaşması Vizesi ile kendi mesleki dalınızda ile ilgili İngiltere’de bir şahıs veya limited şirketi kurabilir ve İngiltere’de oturum ve çalışma izni elde edebilirsiniz.

Bir girişimci vizesi olan Ankara Antlaşması vizesinin en büyük avantajları diğer yatırımcı vizelerine göre çok daha küçük bir sermaye gerektirmesi ve 5 yıl içinde İngiliz vatandaşlığına başvuru hakkı vermesidir.
Ankara Antlaşması İngiltere’de iş kuracak bütün Türk vatandaşlarının başvurusuna açıktır. Düşük miktarda bir yatırımla İngiltere’de iş kurmak ya da Türkiye’deki şirketine uluslararası bir statü kazandırmak isteyen iş adamları için ideal bir programdır.

Aynı zamanda, bir şahıs şirketi kurarak tek başına çalışabilecek, freelance iş yapabilecek bireyler de tek kişilik şirketin ihtiyaç duyacağı ölçüde küçük bir sermaye ile Ankara Antlaşması vizesinden yararlanarak İngiltere’ye gidebilirler.

Ankara Antlaşması vizesinden faydalanmak için adayların İngiltere’de kuracakları iş ile ilgili detaylı bir iş planını içeren bir başvuru dosyası hazırlamaları gerekir. Dosyada adayın kuracağı işin detayları, kapsamlı bir pazar araştırması, adayın o işi yerine getirebileceğinin göstergesi olan eğitim ve deneyim gibi bilgiler ve o işi kurup kâr etmeye başlayana kadarki süreçte ihtiyaç duyacağı finansman detaylarının yer alması gerekir.
Ankara Antlaşması’na başvuruda bulunurken, işinizin kuruluş giderlerini ve ilk yıl için gerekli harcamaları karşılayacak bir sermayeye sahip olmanız yeterli görülmektedir.

Ayrıca dikkate alınması gereken bir diğer önemli nokta ise kuracağınız işin gerektirdiği düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak ve bunu uluslararası geçerliliğe sahip dil sınavları ile yakın tarihte belgelemiş olmaktır.
Ankara Antlaşması’yla İngiltere’ye yerleştiğiniz zaman öncelikle bir yıllık oturuma hak kazanırsınız. Bir yılın sonunda kurduğunuz şirketin finansal ve yönetimsel bir değerlendirmesi yapılır ve her şey yolundaysa oturumunuz üç yıl daha uzatılır. Bu üç yıllık sürecin sonunda yine aynı denetimlerden geçip kalıcı oturma iznine, yani süresiz oturuma hakkına sahip olursunuz. Süresiz oturma iznine sahip olduktan sonra dilerseniz kendi şirketiniz haricinde başka bir iş yapabilir ya da maaşlı bir işte çalışmaya başlayabilirsiniz.

Kalıcı oturum iznini aldıktan bir yıl sonra ise İngiliz vatandaşlığına başvurulabilirsiniz.
İngiltere vatandaşlığına başvurma hakkını kazanmanız için en az 5 yıl İngiltere’de yaşayıp bu 5 yıl içinde de ülkeyi 450 günden daha uzun bir süre terk etmemiş olmanız, en az 1 yıl boyunca süresiz oturuma sahip olmanız ve sabıka kaydınızın olmaması gerekir.

Ankara Antlaşması’nın en büyük avantajları; büyük bir sermaye gerektirmemesi, hem başvuru sahibinin hem de ailesinin İngiltere’ye yerleşmesini ve sahip olunan oturma izni sayesinde İngiliz vatandaşlarıyla aynı statüde ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlaması ve yatırımcının eşine herhangi bir maaşlı işte çalışma özgürlüğü veren genel çalışma vizesi sağlanmasıdır.