Yazılar

Kanada Göçmenlik Programları

KANADA GÖÇMENLİK SEÇENEKLERİ

Kanada Nitelikli Göçmenlik programı başta olmak üzere birçok farklı şekilde göçmenlik ve Kanada vatandaşlığı şansı sunmaktadır.

Göçmenlik denilince ilk akla gelen ülke Kanada’dır. Çok uzun yıllardır sistemli bir göçmenlik programı uygulaması, kozmopolit yapısı ve dünyanın dört bir yanından gelen kişi ve ailelere kapılarını açması nedeniyle Kanada’nın bu ünü haksız sayılmaz. Bazı yıllar 250,00’den fazla başvuru sahibi ve ailelerini kabul eden Kanada’nın göçmenlik programları da çeşitlilik gösterir. Hemen hemen her yıl güncellenen, kural değişikliğine uğrayan ve bazen de koşullarını ağırlaştıran Kanada göçmenlik sistemi temel olarak eğitim, tecrübe ve yabancı dil bilgisine önem vermektedir. Federal ve eyaletler bazında birçok farklı programla göçmenlik başvurularını kabul eden Kanada’nın önde gelen iki programı bulunmaktadır.

Kanada nitelikli göçmenlik programı en çok bilinen ve en fazla sayıda başvuruyu kabul eden seçenektir. İş tecrübesi, eğitim, yaş ve yabancı dil bilgisi gibi farklı kriterler baz alınarak yapılan değerlendirme sonucunda başvurular kabul edilir. 2015 yılında başlayan Express Entry sistemi ile kabul koşulları geçmiş yıllara göre biraz daha ağırlaşmıştır.

Kanada Self Employed göçmenlik programı ise sanat ve spor alanlarında faaliyet gösteren kişilere öncelik tanır. Her iki alanda da tanımlar son derece geniştir. İngilizce ve Fransızca düzeyi nitelikli göçmenlik seçeneğine göre daha esnek olduğu için tercih edilen bir programdır. Uzun süren değerlendirme süresi ve mutlaka self employed tecrübesi istenmesinden dolayı bazen nitelikli göçmenlik başvurusu yapmak daha doğru olabilir.

Kanada Self-Employed Göçmenlik Programı Nedir?

Kanada Self-Employed Göçmenlik Programı Nedir?

Kanada Self Employed göçmenlik programı genel olarak çok fazla bilinmeyen bir başvuru türüdür. Şartları Kanada nitelikli göçmenlik programına göre çok daha esnek olan self employed göçmenlik programına başvurabilmek için belirli meslek gruplarında son 5 yıl içerisinde en az 2 yıllık self employment iş tecrübesinin olması gerekir.

Self employment iş tecrübesini serbest veya freelance çalışma olarak tanımlayabiliriz. Bu çalışma döneminin mutlaka doğru bir şekilde kanıtlanması gerekir.

Kanada Self Employed Göçmenlik programına başvuru için aranılan kriterler aşağıda yer almaktadır:

  • Başvuru yapılacak meslek dalında son 5 yıl içinde minimum 2 yıllık self employment iş tecrübesi
  • İngilizce düzeyinizin IELTS dil sınavından 5 ve üzerinde alabilecek düzeyde olması
  • Üniversite mezunu olmak aranılan kriterlerden birisi değildir. Ancak başvuru yapılacak meslek dalında iyi bir eğitim sahibi olmak önemlidir. En az 2 yıllık ön lisans eğitimi veya uzun süreli bir sertifika eğitimi başvurunuzun başarılı olmasını sağlayacaktır.
  • Başvuru yapılan meslek dalında başarılı olan kişilere öncelik verilmektedir. Başarı olarak kişinin kendi alanında yarışmalarda derece alma, ulusal veya uluslararası organizasyonlara katılma, sporcular için kulüp düzeyinde çalışmış olma gibi örnekler verilebilir.

Kanada göçmenlik programları içinde yer alan Self Employed grubunda aşağıdaki meslek dallarından başvurular kabul edilmektedir:

  • Librarians
  • Conservators and curators
  • Archivists
  • Authors and writers
  • Editors
  • Journalists
  • Producers, directors, choreographers and related occupations
  • Conductors, composers and arrangers
  • Musicians and singers
  • Dancers
  • Actors and comedians
  • Painters, sculptors and other visual artists
  • Library and public archive technicians
  • Technical occupations related to museums and art galleries
  • Photographers
  • Film and video camera operators
  • Graphic arts technicians
  • Broadcast technicians
  • Audio and video recording technicians
  • Announcers and other broadcasters
  • Graphic designers and illustrators
  • Interior designers and interior decorators
  • Theatre, fashion, exhibit and other creative designers
  • Artisans and crafts persons
  • Patternmakers – textile, leather and fur products
  • Athletes
  • Coaches
  • Sports officials and referees
  • Program leaders and instructors in recreation, sport and fitness

Nasıl Kanada Vatandaşı Olunur?

Mercer araştırma firmasının her sene yayınladığı dünyanın en yaşanabilir kentleri sıralamasında her sene birçok şehri ile üst sıralarda yer alan Kanada, yüksek medeniyet seviyesine sahip ve göçmenlik kabul etme konusunda pozitif yaklaşımda bulunan bir ülkedir. Kanada günümüzde her yıl düzenli olarak ortalama 250.000 göçmen kabul etmektedir.
Kanada vatandaşı olabilmek için Express Entry ve Self Employment Entry olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır.
Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık biriminin 2015 yılında devreye soktuğu Express Entry, başvuruların ele alınması sürecini belirli kategorilere göre düzenleyen bir sistemdir.
Sistem temel olarak adayların yetenek, iş deneyimi, dil, eğitim ve diğer konulardaki özelliklerini puanlamakta ve başvurularda puan sıralamasına göre önceliklendirme yapmaktadır. Aynı zamanda, potansiyel işverenler de sistemin içinde yer almakta ve sistem içinde Kanada iş ilanları da paylaşılmakta, işverenler potansiyel adaylara ulaşabilmektedir.
Bu sayede yaratılan dinamik süreç sayesinde istihdam ihtiyacının yoğun olduğu alanlara uygun adayların başvuruları yönlendirilmekte ve nitelikli adaylar için çok daha hızlı ve olumlu imkanlara sahip geri dönüşler sağlanmaktadır.
Express Entry testinde puanlama yapmak amacı ile istenilen kişisel bilgiler; meslek dalı, eğitim düzeyi, yabancı dil seviyesi, yaş, mesleki tecrübe, eşin yabancı dil seviyesi, ülkede yaşayan akrabalar ve Kanada’da önceden yaşanmış iş geçmişi kategorilerindedir.
Kanada pasaportuna sahip olabilmek için ikinci başvuru seçeneği ise freelance veya serbest çalışanlara yönelik olan Self Employment Entry’dir.
Bu başvuru türü sadece belirli meslek grupları için geçerlidir ve söz konusu meslek grubundan insanların dalları ile ilgili son 2 yılda kendi işlerini kurup çalıştıklarını resmi olarak ispat edebiliyor olmaları gerekmektedir. Söz konusu meslek dalında deneyim, İngilizce veya Fransızcayı mesleki düzeyde kullanabiliyor olmak, uluslararası çapta elde edilen başarılar, o dalın öğrenimini yapmış olmak bu başvuru seçeneğinde artı puan almayı kolaylaştırmaktadır.
Self Employment Entry seçeneği ile Kanada vatandaşlığına başvurulabilecek meslek dallarından bazıları; yazar, editör, kuratör, gazeteci, müzisyen, oyuncu, dansçı, kameraman, fotoğrafçı, grafiker, spor koçu, fitness hocası, zanaatkar, tasarımcı, ressam ve dekoratördür.
Kanada göçmenlik programına yapılan başvurunun kabul edilmesiyle, Kanada’ya yerleşebilir ve ömür boyu yaşama ve çalışma hakkına sahip olunabilir. Seçme ve seçilme dışında tüm sosyal haklara sahip olduğunuz gibi, eğitim ve sağlık hizmetlerinden de ailenizle birlikte faydalanabilirsiniz. Kanada eğitim sistemi, İngilizce konuşulan ülkeler arasında en iyi sistem seçilmiştir.
Kanada göçmenlik programı dâhilinde Kanada’ya yerleştikten 3 yıl sonra Kanada vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Bu sayede seçme ve seçilme hakkına kavuşacağınız gibi, bir Kanada pasaportu sahibi olarak dünyanın 170 ülkesine serbestçe seyahat edebilirsiniz.

Kanada Göçmenlik Yeterlilik Testi

Kanada Göçmenlik Yeterlilik Testi

Kanada göçmenlik başvuruları için belirli kriterlere sahip olmak gerekmektedir. Özellikle en çok bilinen Kanada nitelikli göçmenlik başvurusunda bazı yeterlilikler olmadığı takdirde başvuru yapmak mümkün bulunmamaktadır. Aslında yeterlilik testi isim olarak yanlış anlaşılmaktadır. Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapmak için bir teste girmeniz gerekmez. Kanada göçmenlik yeterlilik testinden kasıt sizin belirli özelliklerinizin bir puanlamaya tutulması ve puanların toplamının 100 üzerinden en az 67 olmasıdır. Şayet 67 puana ulaşabilirseniz yeterlilik testini geçmişsiniz demektir.

Her özellik için çok detaylı bir puanlama sistemi bulunmaktadır. Bu yazı da göçmenlik testi hakkında genel bir bilgi vermeyi amaçladığım için detaylı puanlara girmiyorum. Ancak aşağıda belirtilen özelliklere genel olarak sahipseniz Yeni Bir Hayat  ile irtibata geçerek ücretsiz değerlendirme yaptırabilirsiniz.

2014 yılı için geçerli olan Kanada Göçmenlik yeterlilik testi olarak da adlandırılan bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Meslek dalınız ve mezun olduğunuz bölüm

Geçmiş yılların aksine 2015 yılında Kanada her meslekten göçmenlik başvurusunu kabul ediyor. Bu nedenle mesleğiniz ne olursa olsun diğer şartlarınız uygunsa Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapabilirsiniz.

Eğitim durumunuz
Nitelikli göçmenlik başvurusu yapabilmek için asgari üniversite mezunu olmak gerekmektedir. İki yıllık yüksek okul mezunu olmak bazı meslek dalları için yeterli sayılsa da özellikle mühendislik gibi meslek gruplarında 4 yıllık bir mezuniyet şartı aranmaktadır.

Yabancı diliniz
Kanada göçmenlik testi içinde en önemli alanlardan birisi de İngilizce veya Fransızca dil bilgisi düzeyinizdir. Hangi dili biliyorsanız o dilden okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere toplam 4 modülden sınava girmeniz ve belirli bir düzeyin üzerinde not almanız gerekmektedir. İstenilen not ortalaması hangi dilden sınava girdiğiniz, diğer yeterlilik testi alanlarından aldığınız puanlara göre değişiklik gösterir. Ancak her iki dilden birisini çok iyi düzeyde biliyor olmanız kesinlikle şarttır.

Yaşınız
35 yaşın altındaki başvuru sahiplerine daha yüksek puan verilmektedir. Yaşınız ilerledikçe yaş grubundan alacağınız puanınız azalacaktır.

Mesleki tecrübeniz
Kanada göçmenlik başvurusu yapabilmek için minimum 1 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak istenilmektedir. Ancak bir yıllık tecrübe karşılığında Kanada puanlama sisteminde mesleki tecrübeniz karşılığında çok düşük puan verildiği için genel olarak birçok başvuru sahibinin 67 puana ulaşması mümkün olmamaktadır. Pratikte iki yıl ve üstü mesleki tecrübe sahibi olmak gerekli olmaktadır.

Eşinizin yabancı dil düzeyi
Eşinizin İngilizce veya Fransızca bilgisi de size artı puan sağlayacaktır.

Kanada’da bulunan akrabalar
Şayet Kanada’da göçmen veya Kanada vatandaşı olarak yaşayan 1. derece de akrabanız varsa bu da başvurunuza olumlu bir etken olarak yansıyacak ve göçmenlik yeterlilik testinde size ek puan sağlayacaktır.

Kanada’da eğitim veya geçmiş iş deneyimi
Şayet daha önce Kanada’da tam zamanlı bir eğitim almış veya çalışmış̧ iseniz yine yeterlilik testinde size ek puan getirecek bir avantaja sahipsiniz demektir.

Görüldüğü gibi Kanada göçmenlik testi birçok farklı değişkenden oluşmaktadır. Değerlendirmenin doğru bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Şayet profesyonel bir danışmanlık desteği almayı düşünüyorsanız bu konuda deneyimli ve bilgili bir kurumsal bir firmayı tercih etmenizde önemlidir.

Kanada Göçmenlik Meslekler

Kanada Göçmenlik Meslek Listesi

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kanada Hükümeti tüm meslek gruplarından göçmen alımı yapıyor. Bu nedenle bu yazımızda belirtilen bilgiler güncelliğini yitirmiştir.
Kanada Göçmenlik Bakanlığı 2014 Mayıs ayından geçerli olmak üzere toplam 50 meslek grubunun bulunduğu 2014 Kanada Nitelikli Göçmenlik Meslek Listesini açıkladı. Bu liste uyarınca her meslek grubundan Mayıs 2015 tarihine kadar toplam 1,000 başvuru; ancak tüm mesleklerin toplamında ise sadece 25,000 göçmenlik dosyasını kabul edecek. Bir diğer ifade ile 50 meslek dalından 1,000 kişilik kontenjan 50,0000 kişi yapmasına rağmen toplam sayı 25,000’e ulaştığında Mayıs 2015 tarihine kadar olan göçmenlik başvuruları durdurulacak. Yani bazı meslek gruplarından 1,000 kişiden daha az sayıda kişi Kanada’ya göçmen olarak kabul edilecek demektir.

Aşağıda yer alan liste Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın 2014 yılı için açıklamış̧ olduğu meslek listelerinin tümünü göstermektedir. Zaman içerisinde bu meslek dallarında kaç başvuru yapıldığının bilgilerini de bu sayfamızda yayınlayacağız. Böylece kontenjanları takip etme şansınız olacak.

Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapmak için aranılan kriterler konusunda Kanada Göçmenlik Yeterlilik Testi yazımızı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kanada göçmenlik başvurularınız için Yeni Bir Hayat ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilir, başvuru sürecinde profesyonel danışmanlık desteği ile hızlı bir şekilde dosyanızı Kanada Göçmenlik Bakanlığı’na sunabilirsiniz.

2014 Kanada Nitelikli Göçmenlik Meslek Listeleri

Senior managers – financial, communications and other business services
Senior managers – trade, broadcasting and other services
Financial managers
Insurance, real estate and financial brokerage managers
Financial auditors and accountants
Financial and investment analysts
Securities agents, investment dealers and brokers
Other financial officers
Supervisors, finance and insurance office workers
Human resources managers
Purchasing managers
Managers in health care
Construction managers
Home building and renovation managers
Managers in natural resources production and fishing
Manufacturing managers
Professional occupations in advertising, marketing and public relations
Property administrators
Geoscientists and oceanographers
Civil engineers
Mechanical engineers
Electrical and electronics engineers
Petroleum engineers
Information systems analysts and consultants
Database analysts and data administrators
Software engineers and designers
Computer programmers and interactive media developers
Mechanical engineering technologists and technicians
Construction estimators
Electrical and electronics engineering technologists and technicians
Industrial instrument technicians and mechanics
Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety
Computer network technicians
Nursing co-ordinators and supervisors
Registered nurses and registered psychiatric nurses
Specialist physicians
General practitioners and family physicians
Dietitians and nutritionists
Audiologists and speech-language pathologists
Physiotherapists
Occupational therapists
Respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists
Medical radiation technologists
Medical sonographers
Licensed practical nurses
Paramedical occupations
University professors and lecturers
Psychologists
Early childhood educators and assistants
Translators, terminologists and interpreters

Kanada Göçmenlik Başvurusu

Kanada Göçmenlik Başvurusu

Kanada göçmenlik başvurusu titiz bir çalışma ve sık sık değişen göçmenlik kurallarını yakından takip etmeyi gerektiren bir süreçtir. Başvuru dosyanızın değerlendirmesini yapacak olan Kanada göçmenlik yetkilisi çok katı kurallara bağlı olarak çalıştığından dolayı inisiyatif kullanmadan karar vermektedir. Bu da dosyanızın mevcut olan göçmenlik kurallarına sadık kalınarak hazırlanmasını gerektirir.

Kanada Nitelikli Göçmenlik Başvurusu sürecinin ilk adımı her yıl açıklanan Göçmenlik Meslek Listesi içinde çalıştığınız iş dalının yer alması ile başlar. Bu listeyi Kanada Göçmenlik sayfamızdan görebilirsiniz. Nitelikli göçmenlik programı üzerinden başvuru yapmak için mutlaka çalıştığınız iş dalının bu meslek dallarından birisinde bulunması gerekir. Ancak Kanada Hükümeti’nin uyguladığı farklı göçmenlik programları da bulunduğu için mesleğinizi liste de göremeseniz de bizimle irtibata geçmeniz yararlı olacaktır. Göçmenlik danışmanlarımız sizin için ücretsiz olarak bir değerlendirme yaptıktan sonra farklı bir göçmenlik programına uygun olup olmadığınızı size bildireceklerdir.

Başarılı bir Kanada Nitelikli Göçmenlik Başvurusu için en az 2 yıllık üniversite eğitimi almış olmanız, eğitim sonrasında ise bir yıl ve üzerinde iş deneyimine kazanmanız gereklidir. Burada önemli olan kriter gerek eğitim gördüğünüz, gerekse iş deneyimi kazandığınız alanların aynı olması ve mutlaka yukarıda belirtilen meslek listesindeki dallarla örtüşmesidir. Daha açık ifade etmek gerekirse Jeoloji mühendisliği eğitimi alan ama satış da çalışan bir kişi Jeoloji mühendisi olarak Kanada Göçmenlik başvurusu yapamaz. Çalıştığı alanın kesinlikle jeoloji mühendisliği içinde olması gerekir.

Yabancı dil bilginiz de başvuru kriterleri için de yer almaktadır. Çok iyi düzeyde İngilizce veya Fransızca bilgisine sahip değilseniz Kanada Göçmenlik başvurusu yapmamanızı öneririm. Zira yeterli puana sahip olamayacağınız için dosyanız onaylanmaz. Bu ise sizin için zaman ve para kaybı demek olacaktır. Puanlama sisteminin detaylarını Kanada Göçmenlik Yeterlilik Testi  yazımda okuyabilirsiniz.

Eğer göçmenlik başvurusu için gerekli tüm kriterleri sağlıyorsanız Yeni Bir Hayat olarak dosyanızın hazırlık işlemlerine başlıyoruz. Bu ortalama 4 hafta kadar sürebiliyor. Sizin istenilen evrakları hazırlama hızınıza, Kanada’dan alınması gereken üniversite denklik belgenizin gelişine bağlı olarak süre değişebiliyor.

Kanada göçmenlik başvurusu dosyanız ilk olarak Kanada’ya gönderiliyor. Orada incelenip onaylandıktan sonra Türkiye’deki Kanada Elçiliği’ne iletiliyor. Bu aşama da size bir takip numarası veriliyor, bununla dosyanızın statüsü hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Elçilik incelemeleri sonucunda sizden ek evrak veya karşılıklı görüşme talep edebiliyor. Bunda sonraki adım ise sağlık raporu almanız. Bu rapor Kanada’nın anlaşmalı olduğu belirli tıp merkezlerinden alınabiliyor. Sizden sağlık raporu almanızı istemeleri artık dosyanızın onaylanmakta olduğu anlamına gelmekte. Sağlık raporunuzu takiben ise başvurunuzun onay bilgisi size ulaşıyor. Tüm bu süreç ortalama 12 ay kadar sürebiliyor.

Kanada göçmenlik başvurunuzun kabulü ile birlikte artık yeni ülkenize yerleşmek için hazırlıklara başlamanızın zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada da Yeni Bir Hayat olarak size desteğimiz devam ediyor. Kalacağınız yer, oraya gittiğinizde yapmanız gereken işlemler, iş arama süreci konularında size her zaman yardımcı oluyoruz.