Kanada Göçmenlik ve Express Entry Programı


Kanada Göçmenlik ve Express Entry Programı

KANADA GÖÇMENLİK BAŞVURULARINA ARA VERMIŞ BULUNMAKTAYIZ. BU SAYFA SADECE BILGILENDIRME AMAÇLIDIR.

Kanada göçmenlik programı nitelikli kişilerin Kanada’ya daimi olarak yerleşmelerini ve ileri de Kanada vatandaşı olmalarını sağlayan sisteme verilen addır. Kanada göçmenlik başvuruları express entry sistemi aracılığı ile gerçekleştirilir.

Kanada göçmenlik sistemi nitelikli göçmenlik, yatırımcı programı, bölgesel ve Quebec göçmenlik programları şeklinde farklı başvuru seçenekleri sunmaktadır. En yaygın olarak uygulanan nitelikli göçmenlik programıdır.

Kanada nitelikli göçmenlik programıile başvuru yapmak için meslek, eğitim, yabancı dil bilgisi ve yaş gibi kriterler dikkate alınarak kişinin puanı hesaplanmaktadır.

Bölgesel göçmenlik programların da ise federal başvuru yerine Kanada’nın eyaletlerine başvuru yapılmakta, onlardan kabul davetiyesi gelmesi durumunda express entry sistemi ile göçmenlik başvurusu tamamlanmaktadır.

Dünyanın yaşam standartları en yüksek ülkelerinden biri olan Kanada, göçmen nüfusunu kültürel yapısının bir parçası olarak görmekte ve bu yapısını bir gurur kaynağı olarak taşımaktadır. 2015 yılında Kanada Başbakanı seçilen Justin Trudeau’nun oluşturduğu hükümet de, içerdiği göçmen kökenli bakanların sayısıyla dikkat çekmiştir. Ülkeye gelişmiş ülkeler arasında nadir bir örnek olarak kabul göre Kanada Göçmenlik programı ile düzenli bir şekilde yılda ortalama 250.000 göçmen kabul etmektedir.

Dünyanın en büyük insan kaynakları firması olan Mercer’ın her sene yayınladığı Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri sıralamasında Kanada’nın büyük şehirleri her zaman ilk sıralarda yer almaktadır. En son hazırlanan 2015 sıralamasında Vancouver 5., Toronto 15., Ottawa 16., Montreal 24. ve Calgary de 33. sıralarda yer almıştır. Karşılaştırma yapmak gerekirse ABD’nin en yaşanılır kenti San Francisco 27., Londra 40., ve İstanbul ise 104. sırada yer almaktadır.

Yeni Bir Hayat, Kanada Hükümeti tarafından göçmenlik başvurusunda bulunan adayların haklarını koruması amacıyla görevlendirilen Kanada Göçmenlik Danışmanlığı Düzenleme Kurumu’na (ICCRC) kayıtlı ve bu kurum tarafından verilen Yetkili Kanada Göçmenlik Danışmanı (RCICs) belgesine sahip yasal temsilcisi ile Kanada göçmenlik programlarını sunmaktadır.

Kanada Nitelikli Göçmenlik Şartları

Kanada nitelikli göçmenlik programı şartlarının en başında çok iyi düzeyde İngilizce veya Fransızca bilmek gelmektedir. Kişinin yabancı dil, eğitim, iş deneyimi ve yaşı gibi niteliklerine göre yapılan puanlama sonucunda Express Entry sistemine göçmenlik başvurusu yapılıp yapılamayacağı tespit edilmektedir. Kanada göçmenlik programı şartları şu şekilde özetlenebilir:

  • İngilizce veya Fransız dil bilgisi. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme alanlarında yapılan test sonucuna göre başvuru yapılır. Kanada göçmenlik başvurusu yapabilmek için İngilizce IELTS testinin her modülünden en az 6 puan almak gerekmektedir.
  • Eğitim düzeyi. Her ne kadar Kanada göçmenlik başvurularında eğitim düzeyi konusunda minimum seviye belirlenmemiş olsa da üniversite lisans ve üzerinde eğitim sahibi kişiler daha yüksek oranda kabul görmektedirler.
  • İş deneyimi. Mezun olunan alanda en az 1 yıl deneyim sahibi olan kişiler Kanada göçmenlik başvurusu yapabilirler. İş deneyimi arttıkça, express entry sisteminde daha yüksek puan alımakta bu ise göçmenlik başvurusunun kabul edilme olasılığını daha artırmaktadır.
  • Yaş. Her yaştan kişi Kanada göçmenlik başvurusu yapabilir. Express entry puanlama sisteminde 18-35 yaş arasına en yüksek puan verilmekte, 46 yaşından büyük adaylar ise yaş kriterinden puan alamamaktadir.

Bu koşullara ek olarak Kanada’da geçmişte eğitim görmüş veya çalışmış olmak express entry sisteminde ek puan sağlayarak Kanada göçmenlik başvurusunun onaylanma olasılığını atırmaktadır.

Kanada göçmenlik başvurusunda en önemli unsurların başında ise Kanada’dan iş teklifi almak olup, iş teklifinin gerçekçi ve yazılı olması gerekmektedir. İş teklifi express entry sistemine girilerek puanlama da diğer adayların önüne geçilmekte böylece göçmenlik başvurusunun olumlu sonuçlanması sağlanmaktadır.

Kanada Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanada göçmenlik başvurusu express entry sistemine online olarak yapılmaktadır. Kanada’da çalışmak ve yaşamak için nitelikli göçmenlik programlarından size uygun olanına başvurmanız gerekir.

Kanada Göçmenlik Merkezi, 2015 itibariyle Express Entry olarak isimlendirilen bir sistemi devreye sokmuş ve başvuruların ele alınması sürecini bu sistemle düzenlemeye başlamıştır. Express entry sistemi temel olarak adayların yetenek, iş deneyimi, dil, eğitim ve diğer konulardaki özelliklerini puanlamakta ve başvurularda puan sıralamasına göre önceliklendirme yapmaktadır. Aynı zamanda, potansiyel işverenler de sistemin içinde yer almakta ve sistem içinde Kanada iş ilanları da paylaşılmakta, işverenler potansiyel adaylara ulaşabilmektedir. Bu sayede yaratılan dinamik süreç sayesinde istihdam ihtiyacının yoğun olduğu alanlara uygun adayların başvuruları da daha hızlı sonuçlanmaktadır.

Kanada Express Entry sistemi biraz karmaşık gibi görünmekle birlikte, nitelikli adayların başvurularının daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır. Yeni Bir Hayat olarak, Kanada göçmenlik programları alanındaki deneyimizle bu sistem içinde sizin hakettiğiniz puanı almanız için uygun başvuru kategorisinin tercih edilmesinden, eyalet önerilerine kadar bütün alanlarda danışmanlık sağlıyoruz.

Kanada Göçmenlik Testi Nedir?

Göçmenlik başvurusunun başarıya ulaşması ve davet mektubu alınabilmesi Kanada göçmenlik testinden alınan puanlara bağlıdır. Kanada göçmenlik testi puanlaması yabancı dil, eğitim iş deneyimi ve yaş gibi unsurlar dikkate alınarak gerçekleştirilmekte ve kişinin express entry sistemine başvuru yapabilmesi için 100 üzerinden en az 67 puan alması gerekmektedir. 67 veya üzerinde puan alan adaylar Kanada express entry sistemine online olarak başvuru yapmaya hak kazanırlar.

Ancak express entry sistemine giriş yapabilmek Kanada’dan oturum izni için davet mektubu almak anlamına gelmemektedir. Express entry sistemi havuzu içinde adaylar tekrar puanlamaya tabi tutulmakta ve tekrardan bu kez 1200 puan üzerinden değerlendirilmektedirler. Kanada göçmenlik merkezi düzenli olarak bu havuzdan belirlediği taban puanlara göre adayları seçmektedir.

Kanada Göçmenlik Puan Hesaplaması

Kanada göçmenlik başvurusunda puan hesaplaması online olarak express entry sistemi içinde yapılmaktadır. Kişiler göçmenlik başvurusu için puanlarını kendileri de hesaplayabilirler.

Eğitim puanları son bitirilen okula göre hesaplanmakta olup ön lisansa 19 puan, Phd’ye ise 25 puan verilmektedir. İş tecrübesi göçmenlik başvurusuna 9-15 puan arasında katkı sağlamaktadır.

Yaş önemli bir unsur olarak değerlendirilmekte ve 18-46 yaş arasındaki adaylara puan verilmektedir. Puanlar 12’den başlamakta ve 1’e kadar inmektedir.

Kanada göçmenlik puanlamasında en önemli unsur yabancı dil bilgisidir. İngilizce veya Fransız dil bilgisinden gerekli puanlar alınmadan Express Entry sistemine başvuru yapılamamaktadır.

Kanada Express Entry Sistemi Nedir?

Kanada express entry sistemi, göçmenlik başvurusu için oluşturulan online havuza verilen isimdir. Geçmiş yıllarda Kanada göçmenlik başvuruları evrakların ve başvuru formlarının asılları göçmenlik birimine gönderilerek yapılmakta idi. 2015 itibarıyla Kanada göçmenlik başvuruları express entry portalı üzerinden online olarak yapılmaktadır.

Kanada Express entry sisteminde tüm başvurular bir havuzda toplanmakta ve Kanada göçmenlik testine göre verilen puanlara göre kişiler sıralanmaktadır. Kanada göçmenlik merkezi her ay belirli bir taban puan belirleyerek, express entry havuzunda bu taban puanın üzerinde puana sahip olan adaylara davet mektubu göndermektedir. Davet mektubu sonrasında daimi oturum kartı (Kanada PR kartı) başvurusu yapılarak göçmenlik başvuru süreci tamamlanmaktadır.

Başvurular express entry sisteminde 12 ay tutulmakta olup bu süre içinde Kanada göçmenlik merkezi tarafından davet mektubu sunulmayan adayların Kanada göçmenlik başvuruları sistemden silinmektedir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde tekrar express entry sistemine göçmenlik başvurusu yapmak mümkündür.

Kanada Express Entry Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanada express entry sistemine başvuru online olarak yapılmaktadır. Bu başvuru öncesinde dil sınavı girilmiş olması ve Kanada göçmenlik yeterlilik testinden en az 67 puana sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca üniversite denklik belgesinin de Kanada’dan alınmış olması express entry başvuru öncesi istenmektedir. Şayet Kanada’dan bir iş teklifi gelmişse bu teklif de express entry başvurusu yapılırken dil sınav sonucu ve üniversite denklik belgesi ile birlikte sisteme girilir. İş teklifi bu aşama daa alınmamışsa ileri de express entry başvurusuna eklenebilir.

Kanada Daimi Oturum İzni ve Vatandaşlığı

Kanada uzun yıllardır uyguladığı göçmenlik programı ile kişilere daimi oturum izni ve Kanada vatandaşlığı vermektedir. Birçok ülke kişilere öncelikle geçici oturum izni, sonrasında süresiz oturma hakkı sunarken Kanada’da göçmenlere direkt daimi oturum izni verilmektedir. Böylece ailelerin ülkelerinden ve işlerinden ayrılarak yaşamlarını değiştirecek Kanada’ya yerleşme kararlarını daha rahat almalarının sağlanması hedeflenmektedir.

Kanada Daimi Oturum İzni

Kanada göçmenlik başvrusunun onayından sonra kişilere ve ailelerine Kanada’da daimi oturum izni verilir. Permanent Residency Card (PR Kartı) olarak adlandırılan bu oturum izni ile Kanada’da artık tüm haklara sahip bir göçmen birey olarak yaşamak mümkündür.

Kanada daimi oturum izninin devamı için Kanada’da 5 yıllık bir dönem içinde en az 730 gün yani 2 yıl yaşamış olmak gerekmektedir. Bu sürenin aralıksız olması gerekmez. Kişi dilediği kadar Kanada’ya giriş çıkış yapabilir.

Kanada Vatandaşlık Başvurusu

Kanada’ya daimi oturum izni ile yerleştikten sonra 5 yıllık dönemin 3 yılını Kanada’da geçiren kişiler Kanada vatandaşlığı başvurusu yapabilirler. Böylece Kanada pasaportu ile vizesiz seyahat etme rahatlığına da erişmiş olurlar. Kanada vatandaşlığı alındıktan sonra Kanada’da yaşamaya devam etmek zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişiler dilerlerse başka bir ülkeye de yerleşebilirler. Kanada vatandaşlığı şartları şu şekilde özetlenebilir:

  • Daimi oturum sahibi (Permanent resident) olmak
  • 5 yıllık dönemin 3 yılının Kanada’da geçmesi
  • Kanada’da yaşam hakkında yazılı testi geçmiş olmak
  • İngilizce veya Fransızca dil bilgisinin ispatlanması

RESMİ SÜREÇLER HAKKINDA SORULARINIZ MI VAR? UZMANLARIMIZA SORUN

KANADA GÖÇMENLİK PROGRAMLARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Kanada göçmenlik programına yaptığınız başvurunun kabul edilmesiyle, Kanada’ya yerleşebilir ve ömür boyu yaşama ve çalışma hakkına sahip olursunuz. Seçme ve seçilme dışında tüm sosyal haklara sahip olduğunuz gibi, eğitim ve sağlık hizmetlerinden de ailenizle birlikte faydalanabilirsiniz.
Kanada göçmenlik programı dahilinde Kanada’ya yerleştikten 3 yıl sonra Kanada vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Bu sayede seçme ve seçilme hakkına kavuşacağınız gibi, bir Kanada pasaportu sahibi olarak dünyanın 170 ülkesine serbestçe seyahat edebilirsiniz.

2015’te yapılan değişikliklerle, Kanada her meslekten göçmenlik başvurusuna açıktır. Ancak Kanada’da özellikle finans, mühendislik ve sağlık alanlarında işgücü açığı bulunmaktadır. Örneğin, yaklaşık 10 yıllık mesleki deneyime sahip bir maden mühendisi Kanada’da yıllık ortalama $200.000, petrol mühendisi ise $150.000 gelir elde edebilmektedir.

Bununla birlikte, 40 milyona yakın nüfusu ve büyük kentleriyle Kanada’da pek çok sektörde iş imkanları mevcuttur. Özellikle 2000’li yıllarda film endüstrisi çok güçlenmiş, pek çok Hollywood filminin çekim ve post prodüksiyon süreçleri Kanada’da yapılmaya başlanmıştır. Bunun sonucunda, dünyanın pek çok yerinden bu alanlarda çalışan profesyoneller de Kanada’ya yerleşme imkanı bulmuştur.

Kanada dünyanın en yaşanılabilir ve huzurlu ülkelerinden biri olduğu gibi, gelişmişlik düzeyiyle de ilk sıralardadır. 65 ülke arasında yapılan bir araştırmaya göre, İngilizce konuşulan ülkeler arasındaki en iyi eğitim Kanada’dadır. Göçmenlik programı kapsamında Kanada’ya yerleştiğiniz zaman çocuğunuz da bu sistem içinde Kanada vatandaşlarıyla aynı şartlara sahip olarak eğitim alma şansına sahip olur.

Kanada göçmenlik programının en güzel yanlarından birisi, başvuru sahibinin özelliklerine uygun bir puanlandırma ve yerleştirme öngördüğünden, başvuru sahibinin düzeyine uygun bir iş ve hayat standardı yaşamasını da mümkün kılmasıdır. Ankara Antlaşması’na kıyasla çok daha objektif bir değerlendirme sürecine sahip olduğu gibi, iş kurma ya da freelance çalışma gibi kısıtlamalar getirmediğinden aynı zamanda daha özgür bir programdır.

Yeni Bir Hayat olarak Kanada göçmenlik kanunlarındaki tüm gelişme ve değişiklikleri yakından takip ediyor, başvurunuzun her aşamasında sizi etkileyebilecek gelişmeleri sizinle paylaşıyoruz.

Express Entry sürecinde başvurunuz oluşturulurken Kanada’da yaşayacağınız eyalet seçiminden, iş başvurularınızın hazırlanmasına kadar pek çok danışmanlık hizmetini Kanada göçmenlik başvuru paketimizin içinde size sunuyoruz.

Kanada göçmenlik programının altında eyaletlere ve meslek alanlarına göre kriterleri değişiklik gösterebilen pek çok farklı program vardır. Bunlar arasından size en uygun olan programları belirleyip, meslek gruplarına ayrılan kotalardaki değişiklikleri de takip ederek doğru zamanda başvuru yapmanızı sağlıyoruz.

Dosyanızı Kanada Göçmenlik Yasalarına uygun bir şekilde hazırlıyor, gerekli olan tüm evrak ve referans mektupları hakkında size bilgi vererek hiç bir eksik kalmamasını sağlıyoruz.

Başvurunuz onaylandıktan sonra da süreçte size destek olmaya devam ediyoruz. Kanada’ya vardığınızda yapmanız gereken banka işlemleri, sosyal sigorta ve sağlık başvuruları ile ilgili olarak sizi bilgilendiriyoruz. Dilerseniz çocuklarınız için Kanada Dil Okulları ile İngilizce eğitiminde ücretsiz danışmanlık sunuyoruz.

KANADA PASAPORTU İLE VİZESİZ SEYAHAT EDİLEN ÜLKELER

  • Arnavutluk
  • Andorra
  • Angora
  • Antigua & Barbuda
  • Arjantin
  • Ermenistan
  • Avustralya
  • Avusturya
  • Azerbeycan
  • Bahamalar
  • Bahreyn
  • Bangladeş
  • Barbados
  • Belarus
  • Belçika
  • Belize
  • Bosna Hersek
  • Benin
  • Bolivya
  • Botsvana
  • Brezilya
  • Brunei
  • Bulgaristan
  • Burkina Faso
  • Kamboçya
  • Kanada
  • Cape Verde
  • Şili
  • Kolombiya
  • Komorlar
  • Kosta Rika
  • Hırvatistan
  • Küba
  • Kıbrıs
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Cibuti
  • Dominika
  • Ekvador
  • Mısır
  • El Salvador
  • Estonya
  • Etiyopya
  • Almanya
  • Fiji
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Makedonya
  • Gabon
  • Gambiya
  • Gürcistan
  • Granada
  • Yunanistan
  • Grenada
  • Guatemala
  • Haiti
  • Honduras
  • Macaristan
  • İzlanda
  • Hindistan
  • Endonezya
  • İran
  • İrlanda
  • İsrail
  • İtalya
  • Jamaika
  • Japonya
  • Ürdün
  • Kazakistan
  • Kenya
  • Kiribati
  • Kuveyt
  • Kırgızistan
  • Laos
  • Letonya
  • Lübnan
  • Lesotho
  • Lihtenştayn
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Makedonya
  • Malawi
  • Malezya
  • Maldivler
  • Marşal Adaları
  • Moritanya
  • Mauritius
  • Meksika
  • Mikronezya
  • Moldova
  • Monako
  • Karadağ
  • Fas
  • Mozambik
  • Myanmar
  • Hollanda
  • Yeni Zelanda
  • Nikaragua
  • Norveç
  • Umman
  • Palau
  • Panama
  • Papua Yeni Gine
  • Paraguay
  • Peru
  • Philipines
  • Polonya
  • Portekiz
  • Katar
  • Güney Kore
  • Romanya
  • Ruanda
  • St. Kitts & Nevis
  • Lucia
  • St. Vincent
  • Samoa
  • San Marino
  • Sao Tome
  • Senegal
  • Sırbistan
  • Seyşeller
  • Singapur
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Solomon Adaları
  • Somali
  • Güney Afrika
  • İspanya
  • Sri Lanka
  • Svaziland
  • İsveç
  • İsviçre
  • Tacikistan
  • Tayland
  • Togo
  • Tonga
  • Trinidad & Tobago
  • Tunus
  • Türkiye
  • Tuvalu
  • Uganda
  • Ukrayna
  • Arap Emirlikleri
  • Birleşik Krallık
  • ABD
  • Uruguay
  • Vanuatu
  • Vatikan
  • Venezuela
  • Zambiya
  • Zimbabve