Dünya Mutfağından Beş Popüler Lezzet!



Dünya Mutfağından Beş Popüler Lezzet!

Seyahati, yemek yemeği ve yeni tatlar keşfetmeyi sevenler için dünya mutfağından popüler beş lezzeti derledik.

Amerika, İngiltere, İspanya, Dominika ve Portekiz’e ait bu damak çatlatan lezzetleri deneyerek gastronomi maceralarınıza yenilerini ekleyebilir, yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık imkânı sunan bu ülkelerin kültürlerine mutfak yoluyla bir adım atabilirsiniz.

İşte dünyayı dolaşmayı seven her gezginin mutlaka denemesi önerilen günümüzün en popüler beş yerel lezzeti:

1-İspanya’ya yolunuz düşüyorsa mutlaka ama mutlaka Gazpacho adı verilen soğuk domates çorbasını denemenizi öneriyoruz. İspanyol kültürünün en bilindik geleneksel lezzetlerinden biri olan gazpacho ayrıca zaman içerisinde domates haricinde farklı sebze ve malzemeler eşliğinde de hazırlanarak değişik varyasyonlara sahip olmuş bir yemek türüdür. Ama bizim önerimiz en geleneksel olan domatesli hâlini denemeniz yönündedir.

Domates üretimi ile ünlü İspanya’da sıcak bir gün hafif bir öğle yemeği için tercih edilebilecek ideal bir yemek olan gazpacho soğuk olarak hazırlanan domates çorbasının üzerinin salam, biber, soğan ve baharat çeşitleri ile renklendirilmesinden oluşur.

2-Amerika’nın New York şehri, cheesecake’i ile dünyaya ün salmıştır. New York cheesecake olarak adlandırılan bu enfes lezzet, tatlı severlerin gönlünü fethedecek incelikli müthiş bir tada sahiptir. New York cheesecake özel bir aromaya sahip değildir tam tersine klasik sade bir cheesecake formunda sunulmaktadır, yanına ise böğürtlen sosu ilave edilmektedir.

3-İngilizlerin en popüler tatlılarından biri olan sticky toffee pudding, toffee adı verilen şekerleme sosu ve hurma içeren yumuşak ıslak bir kek ve üzerine eklenen dondurma ve şekerleme sosundan oluşmaktadır. İngiliz yemeklerinin bitirmenin en geleneksel ve en tatlı yolu olan bu spesiyal belki de İngiliz kültürüne adapte olabilmeyi kolaylaştıran etmenlerden biridir.

4-Karayipler’in saklı cenneti Dominika’nın geleneksel lezzetlerinden biri olan asopao de mariscos, temel olarak deniz ürünleri yahnisi olarak tanımlanabilir. Oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek olan aspao de mariscosun içerisinde deniz ürünlerinin yanı sıra tavuk suyu, pirinç ve sebze çeşitleri de yer alır.

5-Portekiz mutfağının yalın, pratik ama bir o kadar lezzetli tariflerinden biri olan polvo à lagareiro, papates ve ahtapot etinden oluşmaktadır. Ahtapot eti bütün formda önce haşlanır, ardından zeytinyağında yüksek ateşte patates eşliğinde kızartılır ve bu esnada üzerine baharat çeşitleri ilave edilerek yemeğinhalihazırda damak çatlatan lezzeti kat be kat daha fazla arttırılır. Portekiz kıyılarının en meşhur deniz ürünü spesiyallerinden biri olan bu lezzet, özellikle Porto şarapları eşliğinde tüketilmektedir.